woensdag 8 mei 2013

Uitbreiding van de begraafplaats in De Goorn is noodzakelijk.

Daar zijn de verschillende betrokken partijen het al sinds begin 2000 over eens. Door de parochie is grond aangekocht aan de verkavelingsweg nabij de Nic, Koppesstraat.
Opknappen en uitbreiden
Gedurende gesprekken over het daadwerkelijk realiseren van de begraafplaats werd duidelijk dat een nieuwe begraafplaats op de voor ogen zijnde locatie niet rendabel te maken is. Daarom buigt de Commissie Grondgebied van de gemeente Koggenland zich nu over een alternatief: opknappen en uitbreiden van het huidige kerkhof.

Het voorstel is nu om 441.150 euro beschikbaar te stellen voor de renovatie en uitbreiding van de huidige begraafplaats. Deze is nagenoeg vol en het ruimen van (delen) van het terrein is door de regelmatige ter aarde bestelling in de tijd erg moeilijk. Vergroting van de capaciteit is volgens het college van de gemeente Koggenland alleen te realiseren door uit te breiden.

Langere termijn
Op langere termijn kan er dan wel gedacht worden aan een ruimingsprogramma. Door de huidige openbare groene ruimte rond het kerkhof bij de uitbreiding te betrekken en van gemeentewege beschikbaar te stellen ontstaat er voldoende ruimte voor de komende decennia. Er is uitbreiding met zo'n 200 locaties mogelijk. Ter compensatie van de inspanningen van de gemeente draagt het parochiebestuur de kavel van 1 ha aan de Nic. Koppesstraat in eigendom aan de gemeente over.

Direct achter de kerk wordt door de parochie een locatie ingericht voor het bijzetten van urnen. Door Wille Landschaps- & begraafplaats-architectuur is een plan gemaakt voor het hele gebied met een parkachtige opzet.

De Commissie Grondgebied vergadert op dinsdag 14 mei over de uitbreidingsplannen. Binnenkort worden omwonenden en de parochieleden nader geïnformeerd over alle plannen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten